MİNİ ANKET
site ile ilgili yorum ve önerileriniz nelerdir?

çok iyi
iyi
eksik
öneriler için sorularınız başlığını tıklatın
Anket Sonuçları
<<< Önceki Sayfa

Otoimmün Hemolitik Anemi (OİHA)

 

Eritrositlere karşı oluşan antikorlar ile eritrositlerin parçalanması sonucu oluşan anemiye otoimmun hemolitik anemi denir. Genellikle orta yaş grubunda görülür.

OİHA nedenleri nelerdir?

1-Bazı ilaçlar (metil dopa, penisilin gibi), 2- Romatizmal hastalıklar (Sistemik lupus eritomatozis gibi) 3- Bazı kanserler (lenfomalar, kronik lenfositik lösemi, yumurtalık kanseri) 4- nedeni belli olmayanlar

OİHA nasıl oluşur?

Eritrositlere karşı oluşan antikorlar eritrositlere yapışırlar. Bu şekilde işaretlenen eritrositler dalakta  tanınarak parçalanırlar. Bazı hastalarda ise eritrositler damar içinde bağışıklık sistemi tarafından doğrudan parçalanır. Bağışıklık sistemi bizi mikroplara karşı korur ve kansere karşı savaşta vücudun en önemli silahıdır. Ancak bazı durumlarda çok faydalı olan bu sistem vücudun zararına çalışabilir. Otoimmun hemolitik anemi bu durumlardan biridir. Eritrositlerin parçalanmasına bağlı olarak anemi ve sarılık ortaya çıkar.

OİHA hangi şikayetlere neden olur?

Anemiye  bağlı olarak halsizlik, çabuk yorulma, çarpıntı, nefes darlığı ve solukluk görülür.  Ayrıca hastaların göz aklarında sararma ve  dalak büyümesi saptanabilir.

OİHA tanısı nasıl konur?

Tam kan sayımında anemi varlığı, rutin biyokimya testlerinde indirek bilurubin ve LDH yüksekliği, Coombs pozitifliği, ultrason tetkikinde dalak büyüklüğü ve retikulosit sayısında artışın tespit edilmesi tanı için çok önemlidir.

OİHA nasıl tedavi edilir?

Kortizon en etkili ilaçtır. Kortizona yanıt alınamayan veya sık nüks eden veya uzun süre kortizon kullanılması gereken hastalarda splenektomi yapılır. Splenektomiye rağmen uzun süre kortizon kullanılması gereken vakalarda  immunsupresif ilaçlardan da istifade edilir.






<<< Önceki Sayfa



Alt Başlıklar
   © 2024 Prof. Dr. Ahmet ÖZTÜRK - www.hematolojika.com