MİNİ ANKET
site ile ilgili yorum ve önerileriniz nelerdir?

çok iyi
iyi
eksik
öneriler için sorularınız başlığını tıklatın
Anket Sonuçları
<<< Önceki Sayfa

Talasemia Minör

 

Akdeniz anemisi taşıyıcılığı (Talasemia minör) nedir?
 
Hemoglobini oluşturan alfa veya beta zincirlerini  kodlayan genlerdeki bozukluk sonucu gelişir. Genetik bozukluk sonucu alfa veya beta zincirlerinden biri yetersiz yapılır. Bunun sonucunda hemoglobin yeterli miktarda yapılamaz ve anemi oluşur. Alfa zinciri yapılamazsa alfa talasemi, beta zinciri yapılamazsa beta talasemi meydana gelir.

Talasemi minör nasıl meydana gelir?

Hastalık anne veya babadan kalıtsal olarak çocuklara geçer. Anne veya babadan birinde genetik bozukluk varsa çocuklarının bir kısmında talasemi taşıyıcılığı (talasemi minör) gelişecektir.

Talasemi minörde hangi şikayetler oluşur?

Genellikle önemli bir şikayete neden olmaz. Çoğu zaman tesadüfen yapılan kan sayımında şüphelenilir veya anne ya da babasında talasemi taşıyıcılığı olanlarda yapılan taramalarda tespit edilir. Talasemi minör hafif kansızlık ve buna bağlı hafif halsizlik, çabuk yorulma  şikayetlerine neden olabilir.

Talasemi minör tanısı nasıl konur?

Kan sayımında şüphelenildiğinde, yapılacak bir hemoglobin elektroforezi ile tanı konur.

Talasemi minörlü hastalar nelere dikkat etmelidir?

Talasemi minör ciddi bir kan hastalığına dönüşmez. Ancak talasemi minörlü hastaların  2 noktaya dikkat etmeleri önemlidir.1- Evlenecek erkek ve kadının her ikisi de taşıyıcı ise çocuklarında talasemi majör denen ciddi kansızlık gelişebilir. Bu nedenle  evlenmeden önce kan sayımı ve hemoglobin elektroforezi yaptırılması gerekir. 2- Talasemi minör’lü hastaların kan sayımları demir eksikliğine benzediğinden bazen yeterli araştırma yapılmadan demir kullanmaları istenebilir. Ancak bu hastalarda demir eksikliği gelişmemiş ise demir kullanmamaları gerekir.


Hastalar herhangi bir tedaviye genellikle ihtiyaç duymazlar. Bazı hastalarda folik asit eksikliği gelişebileceğinden folik asit tedavisi önerilir.






<<< Önceki Sayfa



Alt Başlıklar
   © 2024 Prof. Dr. Ahmet ÖZTÜRK - www.hematolojika.com